Copilul cu cerinţe speciale are nevoie de muncă în echipă

images 

Cȃnd vine vorba despre sănatatea fizică ṣi psihică, la noi ȋn ţară abia ȋncepe să prindă contur ideea echipelor multidisciplinare.  Cȃnd ai un copil cu nevoi speciale succesul recuperării lui depinde foarte mult de cȃt de bine ṣi deschis cooperează specialiṣtii diferiţi care lucrează cu acesta. Oricȃt de bine pregătită pe aria sa profesională ar fi o persoană nu ar putea percepe copilul la nivel global, cu fiecare factor de influenţă asupra dezvoltării sale. De aceea este esenţial ca specialiṣtii implicaţi în recuperarea copilului cu cerinţe speciale să colaboreze ṣi sa ȋṣi ofere reciproc informaţii relevante despre copil, despre terapia sa, sprijin pentru găsirea de soluţii optime. Iată o listă cu specialiṣtii care fac parte, adesea, din echipa multidisciplinară care lucrează cu un copil cu nevoi speciale:

  1. Psihologul: observă ṣi evaluează copilul ȋn diferite arii comportamentale şi de dezvoltare, observă funcţionalitatea lui ȋn familie ṣi în mediile extrafamiliale, ȋl ȋnsoţeṣte pe acesta, prin tehnici specifice, ȋn procesul de dezvoltare psihică, emoţională ṣi comportamentală, consiliază familia. Consilierea psihologică, terapia ABA, ergoterapia, terapia cognitiv comportamentală, terapia prin joc, terapia ocupaţională sunt aplicate de către psihologi. În competenţele psihologului nu intră prescrierea de medicamente.
  2. Psihiatrul: este medicul care poate pune un diagnostic atunci cȃnd există o tulburare de natură psihică şi/sau de dezvoltare. Acesta poate stabili şi tratamentul medicamentos atunci când este necesar.
  3. Neurologul: stabileşte diagnosticul atunci când există o afecţiune a sistemului nervos. Se recomandă să se realizeze evaluarea neurologică atunci când există întârzieri de dezvoltare, ticuri, convulsii, mişcări anormale, dificultăţi de concentrare şi învăţare, tulburări de limbaj etc.
  4. Pediatrul: este specialistul care are informaţiile despre istoricul medical, evoluţia fizică a copilului, despre metabolismul său. Pediatrul poate fi primul care să remarce anumite probleme de dezvoltare ale copilului şi să orienteze familia către alţi specialişti (neurolog, psihiatru, logoped, kinetoterapeut etc.) De asemenea, pediatrul este cel care poate oferi, pe parcursul terapiei, informaţii despre schimbările sale metabolice care îi pot influenţa capacitatea de concentrare, starea emoţională etc.
  5. Kinetoterapeutul: este specialistul în evaluarea şi intervenţia în tulburări motorii ( paralizii cerebrale, hemipareze, parapareze spastice) sau în cazurile în care întarzierea în dezvoltarea motorie este asociată cu tulburări de altă natură. Capacităţile motorii au implicaţii în dezvoltarea pe mai multe planuri: în dezvoltarea limbajului, autonomiei, cogniţiei, atenţiei etc. De aceea planul terapeutic trebuie să ţină cont de evaluarea şi informaţiile kinetoterapeutului.
  6. Logopedul: are un rol foarte important în recuperarea copilului cu nevoi speciale pentru că fără limbaj nu există nici cogniţie, nici socializare, nici autonomie. Logopedul este cel care evaluează gradul în care copilul înţelege limbajul vorbit şi capacitatea lui de a se exprima. El este cel care stabileşte planul de intervenţie logopedică şi îl pune în aplicare. Este foarte important ca acesta să colaboreze cu un orl-ist (pentru a se asigura că nu există tulburări de auz, polipi, fren prea scurt etc.) şi cu un ortodont pentru situaţiile în care structura nefirească a dentiţiei poate afecta pronunţia.
  7. Educator/învăţător: este cel care observă copilul în mediu extins, îl susţine în integrarea sa în societate, ne oferă informaţii despre puterea sa de concentrare atunci când modul de lucru este diferit faţă de cel terapeutic (adesea de tipul 1 la 1), despre comportamentul şi reacţiile copilului în relaţie cu egalii. De asemenea, pentru ca educatorul să îl poată ajuta pe cel mic, are nevoie să fie informat despre cerinţele speciale ale copilului dar şi despre obiectivele şi strategiile terapeutice.

Psiholog Oana Mihalcea

 

Importanta respiratiei in vorbire

Pentru om respiratia este esentiala in supravietuire dar are un rol foarte important si in vorbire. Respiratia necesara pentru emiterea sunetelor este diferita de respiratia metabolica. Vocea si puterea ei, fluenta si producerea sunetelor, toate sunt posibile doar datorita respiratiei corecte. De aceea, sedintele de logopedie trebuie sa implice si exercitii de respiratie. Acestea vor avea ca obiectiv urmatoarele: Citeste mai mult

E necesara stimularea senzoriala in dezvoltarea limbajului?

Ce reprezinta integrarea senzoriala?

Copilul cunoaste lumea inconjuratoare si pe sine cu ajutorul simturilor. Cand ia contact cu mediul sau, simturile transmit informatii la creier iar acesta  le interpreteaza, le pune in contact unele cu altele si stabileste modalitatea potrivita de raspuns la ele.

Atunci cand creierul realizeaza in mod corect aceste sarcini are loc integrarea senzoriala. Cand exista o tulburare de integrare senzoriala, creierul intampina dificultati in procesarea informatiilor primite prin intermediul simturilor. Citeste mai mult

Cand apelezi la psiholog, psihiatru sau consilierul scolar?

Nu putini dintre noi ne-am confruntat in viata cu situatii stresante si problematice intr-un anumit moment si, neputand sa le depasim, am fost nevoiti sa apelam la un specialist.

Multor oameni le este dificil sa faca diferenta intre ceea ce numim “psiholog”,”psihiatru” sau “consilier scolar”,din motive diverse,dar cel mai adesea pentru ca nu au mai luat contact,nu cunosc foarte multe despre acest domeniu si nu stiu care specialist se pliaza cel mai bine pe problema cu care se confrunta ei in acel moment.

Citeste mai mult

A fi parintele unui copil cu autism

Intru la el in camera si il vad in pat, cu o perna in brate, leganandu-se fara intrerupere si cu privirea in gol. Nu are nici o reactie cand intru, nici chiar atunci cand ii vorbesc; pare ca nu ma aude. Mama il striga iar el se ridica fara sa o priveasca, se apropie de ea, ii intinde mana sa i-o pupe, sare de 2 ori

Citeste mai mult

Despre noi

despre-noi

Suntem o echipa de psihologi cu experienta in terapia copiilor cu nevoi speciale, care intelege ca timpul este o variabila foarte importanta pentru ca acestia sa primeasca o sansa la o viata mai buna

noiembrie, 2019
L Ma Mi J V S D
« Noi    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Suntem prezenti pe: