E necesara stimularea senzoriala in dezvoltarea limbajului?

Ce reprezinta integrarea senzoriala?

Copilul cunoaste lumea inconjuratoare si pe sine cu ajutorul simturilor. Cand ia contact cu mediul sau, simturile transmit informatii la creier iar acesta  le interpreteaza, le pune in contact unele cu altele si stabileste modalitatea potrivita de raspuns la ele.

Atunci cand creierul realizeaza in mod corect aceste sarcini are loc integrarea senzoriala. Cand exista o tulburare de integrare senzoriala, creierul intampina dificultati in procesarea informatiilor primite prin intermediul simturilor.

Tulburarea de integrare senzoriala poate afecta doar unul dintre simturi sau mai multe. Unele persoane care sufera de aceasta tulburare pot fi extrem de sensibile la stimuli de o anumita natura ( la stimuli vizuali, la sunete, la gusturi, la stimuli tactili, la schimbari de temperatura etc.), alte persoane raspund foarte greu  chiar si la stimuli puternici.

 

Importanta stimularii senzoriale in terapia limbajului

Parintii apeleaza la serviciile unui logoped atunci cand observa ca micutul lor inca nu vorbeste la o varsta la care alti copii comunica cu usurinta sau cand acesta are dificultati de articulare a unor sunete. Pentru parinti, asteptarile ce tin de terapia limbajului sunt clare: copilul sa devina capabil cat mai repede sa comunice si sa pronunte corect. De aceea poate fi dificil de inteles de ce logopedul insista, in prima faza, pe exercitiile de stimulare senzoriala. Ce legatura poate avea masajul facial, exercitiile de motricitate fina sau atingerea a diferite texturi cu dezvoltarea limbajului?

O tulburare de limbaj poate avea la baza o problema de integrare senzoriala, fie ca vorbim de senzatii auditive, motorii , proprioceptive si vestibulare (perceptia propriului corp si miscarilor sale), probleme care sunt mai putin vizibile dar care au impact major asupra comunicarii. De aceea, demersul logopedic trebuie sa implice exercitii specifice si ample de stimulare si integrare senzoriala si abia apoi exercitii de pronuntie si articulare corecta a sunetelor.

In articolele ce urmeaza vom oferi cateva exemple de exercitii de stimulare senzoriala ce pot fi realizate cu usurinta acasa si care se pot dovedi utile in dezvoltarea abilitatilor necesare in vorbire.

Psiholog Oana Mihalcea

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasă
Cont
Coș
Caută