Copiii stangaci nu fac stangacii!

Trebuie sa stii ca bebelusii se nasc ambidextri si cu o anumita predispozitie  pentru a folosi preponderent una dintre partile corpului. Tendinta generala a bebelusilor este de a dezvota si utiliza cu mai multa dexteritatate partea dreapta a corpului, influentati fiind de

[edsanimate_end]emsifera stanga a creierului. Insa exista copii care se nasc cu predispozitie totala sau partiala , pentru a folosi si a dezvolta partea stanga a corpului,  toate acestea fiind coordonate si dominate de emisfera cerebrala dreapta.

La toate aceste achizitii de ordin genetic (dominanta emisferei cerebrale stangi sau drepte ,se constituie inca din perioada prenatala ) se adauga influenta mediul inconjurator – educatia, cultura, informarea sau dezinformarea familiei si nivelul intelectual.

Pentru ca vorbim de o constitutie genetica, este nevoie  sa stii ca obligarea copiiilor stangaci sa scrie cu dreapta, sa manance cu dreapta sau sa joace fotbal folosind piciorul drept , pot dezovolta afectiuni grave de exprimare, de scriere si pot regresa psihologic pana la retardul mintal, dobandind totodata o stima de sine scazuta, deoarece sunt fortati nejustificat, sa solicite emisfera stanga, emisfera care este mult mai putin dezvoltata decat cea dreapta. E ca si cand te fortezi sa ridici  cu o mana o greutate de 30 de kg, tu stiind ca nu ai ridicat pana acum decat mouse-ul de pe birou (stanga- dreapta), acesta avand doar 5 g.

Te-ar solicita ceva nu? Si daca n-ai reusi, cum te-ai simti?

In primul rand, este foarte important sa descoperiti fara prea mare disconfort pentru copil, daca este sau nu stangaci, mergand la specialist pentru a-i face o evaluare cat mai obiectiva, ori folosind diverse joculete ,de tipul celui de mai sus.
Daca esti atent, in jurul varstei de doi ani, vei observa la copilul tau ,ca incepe sa-si manifeste tendintele naturale, de a folosi predominant partea stanga sau cea dreapta a corpului. Daca este stangaci va dori sa tina lingurita pe care tocmai a descoperit-o ca fiind  interesanta, cu mana stanga, sau se va uita pe gaura cheii cu ochiul stang ,sau vei observa o ureche muzicala deosebita (doar are dezvoltat centru memoriei auditive in emisfera dreapta).
Dar copilul tau poate fi si ambidextru, adica isi foloseste ambele maini cu aceeasi siguranta si precizie si este la fel de indemanatic, atat cu stanga cat si cu dreapta ,ceea ce innsemana ca ambele emisfere au acelasi nivel de dezvoltare si sunt folosite in aceeasi masura.

La inceput, lucrurile pot fi destul de amuzante, micutul tau te apuca cu manuta stanga de nas, doarme pe partea stanga, tine creionul in mana stanga. Dupa ce toti indicatorii arata ca el este stangaci, nu-ti ramane decat un singur lucru de facut.

Sa-l sprijini pentru a se integra intr-o societate “dreptace”!

Si nu spun ca este foarte simplu, asta pentru ca, incepand cu lipsa de formare pedagogica a profesorilor pentru aceasta categorie de copii, utilarea si amenajarea spatiilor de relaxare si joaca construite doar pentru dreptaci, lipsa cartilor cu informatii ajutatoare, cu explicatii si indrumari (traduse in romana), pana la obiectele de uz casnic construite pentru a fi folosite cu mana dreapta – cutitul ,foarfeca, toate aceaste iti pot ingreuna sarcina de a il ajuta pe micul tau copil ,sa treaca prin frustrarile de zi cu zi.
Intr-adevar nu poti schimba dintr-odata sistemul educational, insa poti sa-i oferi copilului tau, un cadru securinzant in familie,  unde sa-si poate dezvolta creativitatea si  metode proprii de adaptare.

Sa le luam pe rand.
Pregatirea profesorilor si a educatorilor.
Te-ai intrebat vreodata ce i-a determinat pe invatatorii si educatorii de pana acum (si inca ii mai determina pe unii) sa forteze copiii stangaci sa scrie cu mana dreapta? Sa considere ca este NORMAL sa scrie cu dreapta ,nu cu stanga?
Ei bine, daca arunci un ochi in librarii si unul pe internet, iti vei da raspunsul singur.

Lipsa informatiilor si inca ceva (te las pe tine sa afli)!
Este foarte real faptul ca profesorii, (cand spun profesori ma refer si la educatori si la invatatori) au nevoie de o pregatire speciala pentru a intelege modul in care se dezvolta un copil stangaci. Nu este un lucru de care sa se poata  lipsi lasand doar bunul simt sa actioneze. Pentru a intelege ritmul cuiva trebuie sa ii studiezi comportamentul, sa-i cunosti emotiile, sa-i descoperi confruntarile interioare si chiar sa-l cunosti din punct de vedere psiho-neuro-fiziologic.
Sunt putine instrumente muzicale la care se poate canta si cu mana stanga, putine gradinite (scoli deloc) in care exista pupitre si pentru copiii stangaci, sunt putini educatori care tin cont de asezarea copiilor, la mese in asa fel incat sa nu se ciocneasca cand mananca, sau cand sunt la ora de educatie plastica. Designul scaunelor de la cinematograf, tacamurile de la restaurant sunt pentru a le intrebuinta cu mana dreapta.

Intoriorul familiei ,ramane adesea singurul loc in care copilul de orice varsta poate sa-si mai satisfaca nevoia de a fi unic, de a fi inteles si de a fi incurajat.
Ce poate fi facut ACUM pentru viitor?
Va propun sa colaboram!
Venind in ajutorul invatatorilor si educatorilor din  insitutiile avizate, prin sustinere si comunicare  , intelegerea si asumarea responsabilitatilor de ambele parti ,putem construi echipe puternice ,ce vor dezvolta copii capabili, sa se afirme si sa se dezvolte armonios.
Copii stangaci au un potential semnificativ de a fi creativi, inovatori, nonconformisiti si putem sa dam foarte multe exemple de personalitati “stangace” care s-au remarcat prin unicitatea lor : Leonardo da Vinci, Newton, Picasso, Beethoven, Bill Gates, Napoleon Bonaparte si multi multi altii vor ma fi!

Psiholog Anca Raducan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasă
Cont
Coș
Caută