Pentru om respiratia este esentiala in supravietuire dar are un rol foarte important si in vorbire. Respiratia necesara pentru emiterea sunetelor este diferita de respiratia metabolica. Vocea si puterea ei, fluenta si producerea sunetelor, toate sunt posibile doar datorita respiratiei corecte. De aceea, sedintele de logopedie trebuie sa implice si exercitii de respiratie. Acestea vor avea ca obiectiv urmatoarele:
- Postura corecta: atunci cand urmariti imbunatatirea respiratiei este important ca exercitiile sa fie realizate dintr-o postura corecta. Aceasta presupune ca umerii si capul sa fie drepti, barbia relaxata (nu scoasa inainte), coloana dreapta si musculatura cutiei toracice relaxata.
- Intarirea diafragmei si dezvoltarea respiratiei diafragmice – diafragma este muschiul care separa cutia toracica de abdomen. Ea creeaza un spatiu mai mare in plamani pentru ca acestia sa primeasca o cantitate mai mare de aer. Intarirea diafragmei reprezinta un suport eficient pentru volumul vocii. Iata cateva exercitii prin care puteti ajuta copilul sa fie constient de miscarea corecta in respiratia diafragmica si de dezvoltare a acestui muschi:
- Stand jos, pe genunchi, o mana este tinuta pe abdomen, in dreptul ombilicului, iar cealalta mana sta pe piept. In timpul respiratiei mana de pe abdomen se va misca in fata si in spate in timp ce mana de pe piept va ramane nemiscata.
- Trage cat mai mult de abdomen, spre coloana, pe expiratie, apoi umfla abdomenul in mod vizibil pe inspiratie
- In pozitie intinsa, se aseaza o carte pe abdomen. Aceasta se va inalta si va cobori atunci cand se realizeaza respiratia abdominala. Puteti adauga, treptat, cateva carti pentru a implica un efort mai mare si astfel a dezvolta diafragma.
- Controlul asupra aerului, atat pe inspir cat si pe expir, sustine puterea si rezonanta vocii dar si fluenta in vorbire. Fara o cantitate adecvata de aer pe inspir exista riscul de a ramane fara aer inainte de a termina un cuvant sau o fraza. De asemenea, se poate sa se elibereze prea mult aer pe expiratie si sa nu poata fi dusa fraza pana la final. Un instrument extrem de util pentru atingerea acestui obiectiv este spirometrul cu grade diferite de dificultate. Copilul va putea sa isi dezvolte, treptat, capacitatea de a controla expiratia si inspiratia cu ajutorul spirometrului.
Un joc distractiv pentru copii si care sa ii ajute la dezvoltarea controlului aerului inspirat si expirat este acela in care sufla in bucatele de servetel si incearca sa le mentina cat mai mult timp in aer.
Un alt exercitiu util este acela in care copilul lungeste timpul de pe inspir cat mai mult si apoi emite alfabetul intr-o singura expiratie.
Psiholog Oana Mihalcea